Προσαρμοσμένη αναζήτησηΑποστολέας Θέμα: ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ  (Αναγνώστηκε 1241 φορές)  Share 

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος

 • Συντονιστής
 • *****
 • Μηνύματα: 649
 • Φύλο: Άντρας
 • Αξιολ. Απαντ.: +35
 • Μέλος από 03/05/2007
  ΧρόνιαΧρόνιαΧρόνιαΧρόνιαΧρόνιαΧρόνιαΧρόνια
  • Elements of the Hellenic Cosmogony
"εγώ τον αγρόν ιατρόν ελελήθειν έχων. Τρέφει γαρ ούτος ώσπερ αρρωστούντα με, σιτάρια μικρά προσφέρων οίνου δ' όσον όσμήν, λαχάνου τα'αεί και νη τον Δία τα πετραία ταύτ' οψάρια, κάππαριν, θύμον, ασπάραγον, αυτά ταύτα και δέδοικα μη λιάν απισχαίνων με ποίηση νεκρόν" (Φιλήμονος, ¶δηλ. Δραμ. ΙΙ,509)

Στα έργα των αρχαίων Ελλήνων ιατρών, στα οποία αρχίζει να εμφανίζεται η επιστημονική ιατρική, καταγράφεται ένας μεγάλος αριθμός φαρμάκων από το φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερα από τα φυτά, τα βότανα. Δάσκαλος της βοτανοθεραπείας θεωρείται ο κένταυρος Χείρων, που ζούσε στο Πήλιο, με τα πολυάριθμα φυτά και βότανα. Από αυτόν διδάχθηκε ο ευρετής της Ιατρικής Ασκληπιός και στη συνέχεια οι γιοί του Μαχάων και Ποδαλείριος.

Ο ιατρός Πάνος Δ. Αποστολίδης έγραψε το “Ερμηνευτικό Λεξικό πασών των Λέξεων του Ιπποκράτους” (εκδόσεις Γαβριηλίδης) και ο φιλόλογος- επίτιμος λυκειάρχης Μανόλης Κιαπόκας το βιβλίο “Ιπποκράτης ο Κώος και Ιπποκρατικός όρκος” (έκδοση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κω). Το έργο του ιατρού Π. Αποστολίδη θεωρείται μοναδικό στην παγκόσμια βιβλιογραφία, περιέχει 12.000 λήμματα και από αυτά οι 5.500 λέξεις είναι καθ αυτό ιατρικές. 2.500 χρόνια μετά οι 1.800 από αυτές εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται και σήμερα στην ιατρική ορολογία, στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.


Το σταμναγκάθι (Cichοrium Spinosun).
Φάρμακο για τους αρχαίους, όπως μας πληροφορεί ο Διοσκουρίδης, χαίρει -δικαιολογημένα -μεγάλης εκτιμήσεως. Συλλέγεται και τρώγεται με λάδι και ξύδι. Το φυτό σταμναγκάθι είναι θάμνoς αγκαθωτός, αλλά οι αγκάθες του δεν είναι τόσο αιχμηρές ώστε να καθιστούν δύσκολη την περισυλλογή των μικρών βρώσιμων πράσινων φύλλων του.
Η ονομασία του οφείλεται σε μια παλιά συνήθεια : Με τους θάμνoυς αυτούς σκέπαζαν τα στόμια των σταμνιών, για να μη μπαίνoυν ζωύφια μέσιx στο νερό). Η παρασκευή της σαλάτας εξαρτάται από τις τοπικές ιδιαιτερότητες και από τη φαντασία της κάθε νοικοκυράς. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που το σταμναγκάθι χρησιμoποιείται αναμεμειγμένo με άλλα άγρια χόρτα, με λίγο κρεμμύδι (χρησιμoπoιείται το χλωρό κρεμμύδι και, κυρίως, τα υπέργεια μέρη του) και άνηθο.
Το σταμναγκάθι πέρασε με τη λαϊκή του ονομασία στη λογοτεχνία: " Κράζει ο φονιάς, και ξεπατώνοντας το σταμναγκάθι ρίχνει..." (Οδύσσεια Καζαντζάκη , Α722)


Η αγαλατσίδα (Reichardia picroides ).
Είναι η "γαλακτίτις" των βυζαντινών, η "γαλακτίδα" του Mεσαίωνα, η γαλατσίδα ή αγαλατσίδα της σημερινής Κρήτης. Παρετυμολoγικά συνδέθηκε με το γάλα και συχνά την κατανάλωναν οι θηλάζουσες μητέρες, πιστεύοντας ότι τις υποβοηθούσε να "κατεβάσουν γάλα. Η γεύση της είναι υπόγλυκη.

Η γλιστρίδα (Portulaca Oleracia).
Η γνωστή στην Ελλάδα "αντράκλα". Αυτοφυής αλλά και καλλιεργήσιμη , αποτελεί σπουδαίο σαλατικό της θερινής περιόδου. Συνήθως οι σαλάτες που γίνονται με ωμή γλιστρίδα είναι πολύ νόστιμες, αφού αναμειγνύεται είτε με μαρoύλι, είτε με τομάτα. και αγγούρι, είτε με μαϊντανό και κρεμμύδι, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που γίνεται σαλάτα με βραστό αυγό και πατάτα. Σύμφωνα με νεώτερες έρευνες ή υψηλή περιεκτικότητά της σε λιπαρές ουσίες που καταπολεμούν τη χοληστερίνη καθιστά τη γλιστρίδα άριστη και υγιεινή τροφή.

Οι παπούλες ή ψαρές ή καμπυλιές. (Lathyrus ochrus).
Kαλλιεργήσιμo λαχανικό που χρησιμoπoιείται κυρίως ως σαλατικό, και, σχεδόν πάντα, ωμό. Η γεύση του είναι υπόπικρη. Τρώγεται με λάδι και ξύδι, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αλατίζεται. Σε πολλές περιοχές της Κρήτης συνοδεύει, μαζί με την επίσης ωμή αγκινάρα, το τοπικό ποτό "τσικουδιά".

Χαμομήλι (Marticaria chamomila)
Συλλέγετε από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο ενώ αποξηραίνεται και χρησιμοποιείτε για όλο το χρόνο . Χαρακτηρίζεται ως αντιφλεγμονώδες , αντιαλλεργικό, καταπραϋντικό και άριστης ποιότητας αντισηπτικής χρήσης . Καταναλώνετε συνήθως ζεστό ως αφέψημα σε συνδυασμό με άλλα  βότανα , συνδυάζοντας τη τέλεια χαλάρωση και καταπολεμώντας την αϋπνία .

Δίκταμο (Έρωντας) Origanum dicatmus
Ανθίζει και συλλέγετε κατά την ίδια περίοδο από τον Ιούνιο ως και τον Οκτώβριο . Το βότανο αυτό ίσως είναι το πιό ερωτικό , αλλά συνάμα και το πιο επικίνδυνο ως προς την συλλογή του αφού φυτρώνει σε απόκρημνα βράχια και απότομες βουνοπλαγιές .
Σίγουρα θα απορείτε για ποιο λόγο ονομάζεται "έρωντας". Μα φυσικά γιατί όποιος ήθελε να δείξει στην κοπέλα του πόσο την αγαπάει , της πρόσφερε δίκταμο θεωρώντας το ένα πολύ τολμηρό τόλμημα . Χρησιμοποιείτε για αρωμάτισμα ποτών (κυρίως κρασιού και λικέρ) Σαν φαρμακευτικό γιατρικό βοτάνι θεωρείτε ένα από τα πιο σημαντικά μιας και έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί το γρήγορη ίαση  των πληγών με αποτέλεσμα ο ασθενής να ανναρώσει γρήγορα. Ιδανικό για στομαχόπονο και πονόλαιμο .

Ρίγανη (Origanum Vulgare)
Θεωρείτε ένα από τα πιο σημαντικά βότανα  , κατά της διάρροιας , τους σπασμούς της κοιλιάς , κατά των δηλητηριάσεων όπως επίσης χρησιμοποιούνταν για τον πονόδοντο .

Δάφνη (Laurus nobilis)
Πολλοί δεν ξέρουν τις ιδιότητες και συνάμα δεν μπορούν να εκτιμήσουν την χρησιμότητα του θαμνώδες δέντρου «δάφνη» . Χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για την ενδυνάμωση των μαλλιών αλλά και το αφέψημα το χρησιμοποιούσαν για την επάλειψη των μελών και σε μέρη του σώματος , που έπασχαν από  θλάσεις μυών .Είναι πολύ χρήσιμο για την δυσπεψία και για την καλή λειτουργία του στομάχου .

Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis)
Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ως ρόφημα κατά των πονοκεφάλων όπως και ιδανικό για τις ημικρανίες . Θεωρήθηκε από ειδικούς επιστήμονες ότι η συχνή χρησιμοποίησή του είναι ιδανική κατά της τριχόπτωσης του τριχωτού της κεφαλής . Είναι αντιβακτηριδιακό, αντισηπτικό και πολύ διεγερτικό του κυκλοφοριακού , όπως επίσης και κατά της αϋπνίας

Βασιλικός (Ocimum basilicum)
Αρωματικό φυτό που εύκολα συναντάμε σε πολλά σπίτια ακόμα και σε γλάστρες και όχι ανάμεσα σε κηπευτικά , μια και θεωρείτε σαν διακοσμητικό λουλούδι με την ξεχωριστή αυτή μυρωδιά που μπορεί να χαρίσει σε κάθε χώρο .
Το χρήσιμο μέρος αυτού του πανέμορφο φυτού είναι τα άνθη του που μπορούμε να συλλέξουμε περίπου στα τέλη Αυγούστου και να τα αποξηράνουμεΧρησιμοποιείτε ως αρωματικό σε φαγητά , όπως επίσης για αρωματισμό του ελαιόλαδου σε συνδυασμό είτε μόνο του , είτε με άλλα βότανα επίσης αρωματικά. Ανακουφίζει από τις ημικρανίες , έντονους πονοκεφάλους, από στοματίτιδες , όπως επίσης καταπραΰνει τους σπασμούς των εντέρων στις ζαλάδες για την ατονία , την ψαμμίαση και την δυσκοιλιότητα. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν πολτοποιημένο για την καταπραϋντική του δράση σε τσίμπημα σκορπιού, δάγκωμα μέλισσας , ή ερεθισμό από τσουκνίδα.
Κόσμος είναι για την κοινωνία το θάρρος των πολιτών της, για το σώμα η ομορφιά, για την ψυχή η σοφία, για την πράξη η αρετή, για το λόγο η αλήθεια.


Αποσυνδεδεμένος Μέλος

 • Συντονιστής
 • *****
 • Μηνύματα: 649
 • Φύλο: Άντρας
 • Αξιολ. Απαντ.: +35
 • Μέλος από 03/05/2007
  ΧρόνιαΧρόνιαΧρόνιαΧρόνιαΧρόνιαΧρόνιαΧρόνια
  • Elements of the Hellenic Cosmogony
Υπάρχουν δύο τρόποι για την παρασκευή ροφημάτων.

Αφέψημα
Βράζουμε για περίπου δέκα λεπτά το αρωματικό φυτό σε αναλογία 1 κουταλιά σούπας ανά 3 περίπου φλιτζάνια νερό.
Στη συνέχεια το αφήνουμε για 15-20 λεπτά και σουρώνουμε.
Είναι ένας τρόπος που χρησιμοποιείται συνήθως στην προετοιμασία ροφημάτων από ρίζες, καρπούς και φλούδες. Αυτή η μέθοδος παρασκευής συνιστάται, όταν χρησιμοποιούνται τα σκληρά ξυλώδη μέρη ενός βοτάνου όπως η ρίζα, η φλούδα, το κοτσάνι, ή οι σπόροι. Όλα έχουν σκληρά κυτταρικά τοιχώματα που χρειάζονται πολύωρο ζέσταμα για να σπάσουν και να απελευθερώσουν τα δραστικά συστατικά τους. Κόψτε ή σπάστε το φρέσκο ή αποξηραμένο βότανο σε ευκολομεταχείριστα κομμάτια. Για ένα τυποποιημένο αφέψημα χρησιμοποιήστε:
90 γραμμάρια φρέσκα ή 30 γραμμάρια ξερά βότανα σε 750 ml νερό, που θα μειωθεί περίπου σε 500 ml μετά το ζέσταμα.  Σκεπάστε με κρύο νερό, αφήστε το να πάρει βράση και σιγοβράστε επί 30 λεπτά έως 1 ώρα, ώσπου το υγρό να μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Σουρώστε το και όταν κρυώσει, βάλτε το σε αποστειρωμένα μπουκάλια ή βάζα.

Έγχυμα
Έίναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρουμε τα ευεργετικά στοιχεία των βοτάνων. Βάζουμε τα φύλλα ή τα άνθη του φυτού της επιλογής μας σε ένα φλιτζάνι και προσθέτουμε βρασμένο νερό. Αφήνουμε για περίπου 10-20 λεπτά και σουρώνουμε. Αυτή η μέθοδος παρασκευής είναι καλύτερη, όταν χρησιμοποιείτε τα μαλακά εναέρια μέρη του φυτού, όπως τα φύλλα ή τα άνθη. Ένα έγχυμα παρασκευάζεται ακριβώς όπως το τσάι. Ζεσταίνετε ένα κατσαρολάκι ή ένα φλυτζάνι νερό και προσθέτετε την απαιτούμενη ποσότητα φρέσκου ή αποξηραμένου βοτάνου. Για ένα τυποποιημένο έγχυμα χρησιμοποιείστε:
90 γραμμάρια (δηλ. 3 κουτάλια σούπας) φρέσκα ή 30 γραμμάρια (δηλ. 1 κουτάλι σούπας) ξερά ψιλοκομμένα βότανα σε 500ml νερό.

Βάλτε από πάνω νερό, ακριβώς προτού αρχίσει να βράζει - γιατί το βραστό νερό διαλύει τα πολύτιμα πτητικά έλαια στον ατμό - και σκεπάστε το. Αφήστε να περάσουν 10-15 λεπτά και μετά σουρώστε το με ψιλό σουρωτήρι, τουλπάνι ή πάνινη σακούλα τοποθετώντας το σε αεροστεγές δοχείο. Χρησιμοποιείστε το μέσα σε δύο ή τρεις μέρες. Όταν πίνονται, τα ζεστά εγχύματα ζεσταίνουν και συχνά προκαλούν εφίδρωση.

ΒΑΜΜΑ
Τα βάμματα είναι αλκοολικά εκχυλίσματα βοτάνων. Εκτός του ότι το οινόπνευμα εκχυλίζει τα δραστικά συστατικά του φυτού, δρα επίσης και ως συντηρητικό. Γι' αυτό τα βάμματα μπορούν να συντηρηθούν μέχρι και 2 χρόνια.
Χρησιμοποιήστε 120 γρ. ξερά ψιλοκομμένα βότανα σε 500 ml οινόπνευμα 25-45 βαθμών, π.χ. τζιν ή βότκα.
Βάλτε το βότανο σε μεγάλο αποστειρωμένο βάζο με βιδωτό καπάκι και σκεπάστε το με οινόπνευμα. Αποθηκεύστε το σε ζεστό μέρος, για 2 εβδομάδες, ανακινώντας το καλά 1 φορά την ημέρα. Μετά σουρώστε το με λεπτό τουλπάνι ή πάνινη σακούλα. Αποθηκεύστε το σε αποστειρωμένα μπουκάλια από σκούρο γυαλί. Τα βάμματα μπορούν να προστεθούν σε εγχύματα, κομπρέσες ή στο μπάνιο.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ
* Μην πίνετε πολλά ροφήματα την ημέρα. Η κατάχρηση μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες για τον οργανισμό (π.χ. ζαλάδες, αϋπνίες, αύξηση των καρδιακών παλμών, κεφαλαλγίες κ.ά. μπορεί να προκληθούν από την κατάχρηση χαμομηλιού).

* Προτιμήστε να μην ανακατεύετε πολλά φυτά μαζί. Ένα-δυο βότανα κάθε φορά είναι αρκετά.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε βότανο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και θεραπευτικές ιδιότητες, οπότε και συνίσταται για διαφορετικούς λόγους:

Aφροδισιακά. Ενισχύστε τη ”λίμπιντό” σας με αφεψήματα από σπόρους τσουκνίδας ή πιπερόριζας (ginger).

Αδυναμία οργανισμού. ”Εγχυμα από δενδρολίβανο, βασιλικό, μέντα. Αφέψημα φύλλων τσουκνίδας (2 φλιτζάνια του καφέ ενδείκνυνται σε καθημερινή βάση για την αναζωογόνηση όλου του οργανισμού).

Αγχος: Αφέψημα από φλούδες μήλου και γαρίφαλου. Έγχυμα από φασκόμηλο.

Αδυνάτισμα. ”Εγχυμα από χαμομήλι, αψιθιά, λουίζα. Αφέψημα από φύλλα καί άνθη πικραλίδας.

Αδύνατη μνήμη. Έγχυμα βασιλικού, φασκόμηλου, μαντζουράνας.

Αϋπνία: Έγχυμα από φλούδα μήλου, τίλιο, θυμάρι, δεντδρολίβανο, μελισσόχορτο.

Βήχας. Έγχυμα από μέντα, ευκάλυπτο, δυόσμο, θυμάρι.

Δυσπεψία. Έγχυμα από ρίγανη, δενδρολίβανο, ευκάλυπτο, χαμομήλι, θυμάρι.

Κρυολόγημα. Έγχυμα από χαμομήλι, φασκόμηλο, βασιλικό, μέντα. Σε όλα τα εγχύματα μπορείτε να προσθέσετε λίγο κονιάκ.

Πονοκέφαλος. Εαν προέρχεται από κρυολόγημα, προτιμήστε έγχυμα από μέντα ή θυμάρι. Εαν προέρχεται από υπερένταση νεύρων, προτιμήστε έγχυμα δενδρολίβανου, μελισσόχορτου ή χαμομηλιού.

Πυρετός. Εγχύματα φασκόμηλου ή βασιλικού.

Εάν σας ταλαιπωρεί κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα υγείας, σας προτείνουμε να φτιάξετε το δικό σας ”μαγικό φίλτρο” και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αμυνθεί με τρόπο ”φυσικό”!
Τα περισσότερα βότανα αναπτύσσονται εύκολα, και πολλά ανθούν σε γλάστρες, στο μπαλκόνι ή στην αυλή, ή ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους.
Κόσμος είναι για την κοινωνία το θάρρος των πολιτών της, για το σώμα η ομορφιά, για την ψυχή η σοφία, για την πράξη η αρετή, για το λόγο η αλήθεια.


Αποσυνδεδεμένος Μέλος

 • Συντονιστής
 • *****
 • Μηνύματα: 649
 • Φύλο: Άντρας
 • Αξιολ. Απαντ.: +35
 • Μέλος από 03/05/2007
  ΧρόνιαΧρόνιαΧρόνιαΧρόνιαΧρόνιαΧρόνιαΧρόνια
  • Elements of the Hellenic Cosmogony
Η ποιότητα του βοτάνου είναι πολύ σημαντική. Όταν χρησιμοποιείτε φρέσκα φυτά για βοτανοφάρμακα, διαλέγετε τέλεια φύλλα, καθαρά και χωρίς λεκέδες, στην περίοδο της ακμής τους, δηλαδή όταν υπάρχουν τα περισσότερα δραστικά συστατικά τους. Γενικά, η καλύτερη εποχή για τα φύλλα είναι λίγο πριν ανοίξουν τα λουλούδια, καλύτερη εποχή για τα άνθη είναι μόλις ανοίξουν, για τους καρπούς μόλις ωριμάσουν -αλλά προτού μαλακώσουν πάρα πολύ και δεν μπορούν να αποξηρανθούν καλά-, για τις ρίζες η καλύτερη εποχή είναι το φθινόπωρο, όταν τα μέρη του φυτού που βρίσκονται πάνω απ' την επιφάνεια της γης έχουν στεγνώσει (εκτός από τις ρίζες της πικραλίδας, που πρέπει να μαζεύονται την άνοιξη), και για τη φλούδα η καλύτερη εποχή είναι μετά την άνοιξη, όταν οι χυμοί έχουν αρχίσει να αδυνατίζουν

Όταν μαζεύετε φλούδες, μην αφαιρείτε ποτέ ολόκληρη τη φλούδα, ή μια ολόκληρη ζώνη απ' το δέντρο, γιατί θα το ξεράνετε. Σκουπίζετε πάντα καλά τη φλούδα, για να αφαιρέσετε τα βρύα ή τα έντομα. Το καλύτερο είναι να μαζεύετε τα βότανα τα ηλιόλουστα πρωινά, όταν η πρωινή πάχνη έχει στεγνώσει, γιατί η υγρασία θα κάνει τα βότανα να χαλάσουν γρήγορα. Μη μαζεύετε ποτέ βότανα που φυτρώνουν σε απόσταση μικρότερη από 10-15 μέτρα απ' το δρόμο, γιατί θα έχουν μολυνθεί από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Τα φυτά τα οποία φυτρώνουν κοντά σε καλλιεργημένα χωράφια που έχουν ραντιστεί πρέπει επίσης να αποφεύγονται.

ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ

Αν αποξηραίνετε μόνοι σας τα βότανα σας, έχει σημασία να μη χάνονται τα πολύτιμα πτητικά έλαια που περιέχουν τις φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού. Μπορείτε να μαζεύετε ένα-ένα τα μεγάλα φύλλα για να τα αποξηράνετε ενώ τα μικρότερα φύλλα είναι καλύτερο να μένουν πάνω στο κοτσάνι. Σκουπίζετε προσεκτικά το χώμα ή την άμμο και αποφεύγετε να τα ξεπλένετε εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο. Δέστε τα επιφανειακά μέρη του φυτού σε ματσάκια και κρεμάστε τα ανάποδα για να στεγνώσουν. Μπορείτε επίσης να τα απλώσετε σε μια στρώση πάνω σ' ένα δίσκο ντυμένο με χαρτί και να τα τοποθετήσετε σε ζεστό και καλά αεριζόμενο μέρος, όπως για παράδειγμα σ' ένα ντουλάπι με την πόρτα ανοιχτή. Όταν αποξηραίνετε ρίζες, πλένετέ τις καλά και κόβετέ τις σε μικρά κομμάτια προτού τις απλώσετε για να ξεραθούν. Γυρίζετε συχνά τα βότανα τις επόμενες ημέρες, ιδίως τους καρπούς (πετάτε τους καρπούς που παρουσιάζουν ίχνη μούχλας), και όταν ξεραθούν σπάστε τα σε μικρά κομμάτια.

Γενικά τα βότανα θα έχουν ξεραθεί τελείως μέσα σε έξι μέρες. Τα φύλλα πρέπει να σπάνε εύκολα, τα κοτσάνια πρέπει να σπάνε χωρίς να λυγίζουν, τα πέταλα πρέπει να είναι ξερά, χωρίς να τρίβονται, και οι φλούδες και οι ρίζες πρέπει να είναι αρκετά ξερές, ώστε να σπάνε σε κομμάτια. Εάν είναι παχιές, μπορείτε να τις σπάσετε μ' ένα σφυράκι. Τα αποξηραμένα βότανα πρέπει να έχουν την ίδια όψη, γεύση και μυρωδιά με τα φρέσκα φυτά, αλλά να έχουν περίπου το ένα όγδοο του βάρους τους.

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ  ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ
http://www.esoterica.gr/articles/alt_med/plants/plants.htm
 
Κόσμος είναι για την κοινωνία το θάρρος των πολιτών της, για το σώμα η ομορφιά, για την ψυχή η σοφία, για την πράξη η αρετή, για το λόγο η αλήθεια.